اول به بیان مقدمهای درباره روش درمانی سینوس لیفت خواهیم پرداخت. به طور خلاصه، زمانی که استخوان فک بالا به مقدار زیادی از دست رفته باشد، امکان کاشت ایمپلنت وجود ندارد. به جای آن میتوانید از روش جراحی سینوس لیفت استفاده کنید تا یک قدم به لبخند زیبایی که برایش خیال پردازی کردهاید، نزدیکتر شوید.
این روش نه تنها باعث میشود تا طرح لبخند شما به طرز چشمگیری بهبود یابد، بلکه باعث افزایش همترازی صورت شما نیز میشود. در ضمن استفاده از این روش باعث میشود تا ساختار استخوانی ایمپلنتها پایدار شده و دوام طولانی داشته باشند.
Table of Contents
Toggleسینوس لیفت چیست؟
سینوس لیفت یک روش جراحی دندانپزشکی نیمه تهاجمی است که در طول دو جلسه درمانی توسط متخصص جراحی فک و صورت یا دندانپزشک انجام میشود. این کار به عنوان یک فرایند آسان برای استخوان فک است و دندانپزشکان را قادر میکند تا پایهای پایدار را برای ایمپلنت ایجاد کنند. به کمک این روش، دندانپزشکان قادر خواهند بود تا نسبت به بازسازی استخوان برای قرارگیری ایمن ایمپلنت اقدام کنند.
این روش برای چه کسی مناسب است؟
لیفت سینوس مناسب افرادی است که با مشکل تحلیل استخوان آلوئول مواجه هستند و امکان دریافت ایمپلنت دندان را ندارند. تحلیل یا از دست دادن این استخوان ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد. در ادامه این دلایل را به صورت یک به یک مورد بررسی قرار داده و تعیین میکنیم که قبل از دریافت ایمپلنت به لیفت سینوس نیاز خواهید داشت یا خیر. این عوامل به شرح زیر هستند:
- سالخوردگی.
- بیماری شدید لثه.
- پوسیدگی دندان.
- ابتلا به بیماری خودایمنی.
- از دست دادن طولانی مدت دندان.
- افرادی که سینوس های با شکل طبیعی دارند.
از دست دادن طولانی مدت دندان
رها کردن دندان از دست رفته و بیتوجهی به آن به مدت طولانی، مشکلات زیادی را در فرد به همراه خواهد داشت. این موضوع در کنار اینکه باعث تاثیرگذاری بر زیبایی لبخند فرد میشود، میتواند باعث تحلیل استخوان شود. در موارد شدید تحلیل استخوان، نیاز به عمل سینوس لیفت جهت بازسازی استخوان، ضروری میشود.
بیماریهای لثه
ابتلا به بیماریهای جدید لثه همچون التهاب لثه میتواند بر روی استخوان فک تاثیر منفی بگذارد. لثههای ملتهب، تحلیل رفته و دارای خونریزی از نشانههای تحلیل استخوان هستند. در صورتی که بعد از دست دادن یک دندان خود دچار بیماریهای لثه شده باشید، ممکن است که برای نصب ایمپلنت نیاز به لیفت سینوس برای آماده سازی استخوان داشته باشید.
بیماری های خود ایمنی
با ابتلا به انواع بیماریهای خود ایمنی همچون دیابت نوع ۱، فرایند تحلیل استخوان فک بسیار سریعتر پیش میرود. افراد مبتلا به بیماریهای خود ایمنی باید مراقبت بیشتری را انجام دهند تا آسیب زیادی به استخوان نرسد. دندانپزشکان مختلف از طریق سینوس لیفت که برای فک بالا اعمال میشود، استخوان را برای نصب ایمپلنت آماده میکنند.
پوسیدگی دندان
رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان و همچنین عدم مراجعه به مراکز درمانی برای درمان دندانهای پوسیده، عوارض بسیاری را برای سلامت دهان و دندان شما به دنبال خواهد داشت. وقتی که پوسیدگی دندان پیشروی کرده و به استخوان فک نفوذ میکند، در کنار اینکه باعث درد در ناحیه استخوان میشود، میتواند باعث از دست دادن استخوان در محل شود. در صورتی که پوسیدگی به مدت ۶ ماه تا یک سال بر روی دندان باقی بماند، ممکن است که دریافت عمل ایمپلنت بدون عمل سینوس لیفت به خاطر تحلیل بیش از حد تراکم استخوان غیر ممکن باشد.
بزرگی طبیعی اندازه سینوسها
برخی افراد به طور طبیعی و مادرزادی سینوسهای بزرگی دارند که عمل سینوس لیفت را برای نصب ایمپلنت ضروری میکنند. بدین دلیل که راهی جز سینوس لیفت برای افزایش ارتفاع استخوان آلوئول برای کاشت یا نصب ایمپلنت وجود نخواهد داشت. البته همه چیز به ارزیابی دندانپزشک شما بستگی خواهد داشت که کدام روش درمانی برای شما بهترین انتخاب خواهد بود.
سالخوردگی
با افزایش سن ممکن است که تراکم استخوان فک به دلیل روند طبیعی پیری کاهش یابد. طبیعی است که پس از ۴۵ سالگی سینوسها کوچکتر شده و باعث کاهش حجم استخوان فک شود. اگر در چنین سنی دندان خود را از دست دادهاید، افزایش سرعت زوال استخوان بیشتر شده و روند آن سریعتر خواهد شد. بدین ترتیب بسیار مهم است که در صورت از دست دادن دندان، ابتکار عمل لازم را در جهت جلوگیری از تحلیل سریع استخوان فک داشته باشید.
مطالعه مطلب چگونه از دست دادن استخوان دندان در فك را معكوس كنيم؟توصیه میگردد.
عمل جراحی سینوس لیفت چگونه انجام میشود؟
درمان سینوس لیفت یک فرایند نسبتاً سادهای دارد که در کلینیکهای دندانپزشکی قابل انجام است. این فرایند حدود ۶۰ تا ۹۰ دقیقه طول میکشد و بر مبنای مراحل زیر است:
- تصویربرداری اشعه ایکس از دندانها. قبل از فرایند سینوس لیفت، دندانپزشک باید شما را معاینه کرده و میزان تحلیل استخوان را اندازهگیری کند. برای این کار معمولا از روش عکسبرداری اشعه ایکس برای دندانهای بالایی صورت میگیرد. تصویربرداری از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ بدین دلیل که به دندانپزشکان کمک میکند تا وضعیت دهان شما را به طور کامل بررسی کرده و بر مبنای آن اقدامات را انجام دهند. در درمان سینوس لیفت معمولاً دندانپزشکان بر روی محل قرارگیری سینوسها و تاثیری که بر روی استخوان آلوئول گذاشته اند، تمرکز میکنند.
- تجویز آرامبخش خفیف. به دلیل اینکه این روش درمانی یک روش نیمه تهاجمی است، در گام بعدی دندانپزشک برای راحتی بیمار از داروهای بیهوشی خفیف استفاده میکند. بیحس کنندههای موضعی برای محلی که قرار است تا جراحی سینوس لیفت انجام شود، قابل تجویز خواهند بود. همچنین اگر بیمار فوبیای شدید دندانپزشکی (دنتو فوبیا) دارد، میتوان از بی حس کنندههای موضعی استفاده کرد. ارتباط موثر بین بیمار و دندانپزشک در راحتتر کردن تجربه این پروسه درمانی تاثیر بسزایی خواهد داشت.
- باز کردن لثه. هنگامی که فرایند بیهوشی شروع شده و بیحسی موضعی نیز اعمال شود، دندانپزشک برشی کوچک را در بافت لثه ایجاد میکند. برش انجام شده استخوان فک در جایی که دندانپزشک حفره دایرهای را دریل میکند، نمایان میشود. با این کار دندانپزشک به غشای سینوس دسترسی پیدا خواهد کرد و سپس به کمک ابزار مناسب، فرایند سینوس لیفت را آغاز خواهد کرد.
- بالا بردن کف سینوس ماگزیلاری. در گام بعدی جراحی سینوس لیفت، دندانپزشک حرکات ملایم و دقیق سینوس ماگزیلاری را کمی بالا میبرد. با بالا رفتن سینوس ماگزیلاری یک فضای توخالی در زیر آن ایجاد خواهد شد. این فضای خالی باید با مواد پیوند استخوان پر شود تا یک ساختار یکنواخت برای نصب ایمپلنت ایجاد شود.
- پیوند استخوان. فضای خالی ایجاد شده پس از سینوس لیفت با مواد پیوندی استخوان پر میشود، دندانپزشک محل پیوند را میبندد و پس از بخیه زدن، آن را تمیز و ضدعفونی میکند. بدین ترتیب از هرگونه عفونت جلوگیری خواهد شد و پس از این مرحله تا زمان پیوند استخوان و بهبودی کامل باید منتظر بمانیم و تا زمانی که بهبودی کامل صورت نگیرد، کاشت ایمپلنت ممکن نخواهد بود.
برای راحتی شما در ادامه یک ویدیو قرار داده ایم که این روش درمانی را به طور کامل به شما نشان میدهد.
انواع روشهای سینوس لیفت کدامند؟
جراحی سینوس لیفت به طور معمول به دو روش اصلی انجام میشود که تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند و تفاوت در روش اجرای آنها است.
- تکنیک پنجره جانبی.
- تکنیک استئوتوم.
تکنیک پنجره جانبی
تکنیک پنجره جانبی، یکی از روشهای سینوس لیفت است که لیفت مستقیم سینوس نیز نامیده میشود. در این روش، دندانپزشکان یک سوراخ کوچک را بر روی دیواره جانبی سینوس ایجاد میکنند. سپس غشای سینوس بالا برش داده شده و فضای خالی ایجاد شده با استخوان پر میشود. در این روش به دلیل اینکه بسیاری از بیماران قبل از جراحی ایمپلنت نیاز به ترمیم مشکل تحلیل استخوان فک دارند، بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. مدت زمان لازم برای بهبود محل جراحی سینوس لیفت برای نصب ایمپلنت ۴ تا ۶ ماه است.
تکنیک استئوتوم
تکنیک استئوتوم، یک روش کمتر تهاجمی برای سینوس لیفت است که فقط برای افرادی که تحلیل استخوان فکی خفیفی دارند، مورد استفاده قرار میگیرد. این روش تنها زمانی توسط دندانپزشکان مورد استفاده قرار میگیرد که حداقل ۵ تا ۷ میلیمتر از بافت استخوان برای پشتیبانی از ایمپلنت وجود داشته باشد. از نکات مثبت این روش میتوان به امکان نصب ایمپلنت در همان جلسه عمل جراحی لیفت سینوس به روش استئوتوم دانست. در این روش بررسیهای کامل برای جلوگیری از شکست درمان ایمپلنت ضروری خواهد بود.
مطالعه مطلب تفاوت سینوس لیفت باز و بسته چیست؟ توصیه میگردد.
آیا سینوس لیفت یک درمان رایج است؟
سوال رایج دیگری که معمولاً از ما پرسیده میشود، این است که آیا جراحی سینوس لیفت یک روش رایج است یا خیر. بسیاری معتقدند که لیفت سینوس یک روش تهاجمی است و همه افراد به آن نیاز ندارند. با این حال، ما به شما اطمینان میدهیم که این حرف درست نیست. این جراحی به دلیل شایع بودن از دست دادن دندان و تحلیل استخوان، مسئلهای رایج است. اگر دندان خود را از دست دادهاید و در کنار آن بافت استخوانی فک شما نیز تحلیل رفته است، سینوس لیفت روش کاملاً توصیه شدهای است.
در این روش درمانی، امکان قرار دادن صحیح ایمپلنت را برای شما فراهم میسازد که در صورت از دست دادن دندان، اعتماد به نفس را به شما باز میگرداند. از دیگر مزایای سینوس لیفت میتوان به تراز بهتر دندانها، بالا آمدن سینوسها، رفع عدم تقارن صورت، سلامت کلی دهان و دندان و موارد این چنینی اشاره کرد. با این وجود، اگر از این واهمه دارید که این روش درمانی رایج نیست و یا خطرناک خواهد بود، باید بدانید که درمان سینوس لیفت یک فرایند ایمن و به رسمیت شناخته شده در جهان است.
جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره قیمت، مدیریت درد، دوره نقاهت و موارد این چنینی میتوانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
میزان موفقیت درمان سینوس لیفت چقدر است؟
طبق مطالعات انجام شده توسط موسسه تحقیقاتی آتوریتی دنتال، میزان موفقیت سینوس لیفت بیش از ۹۵ درصد است. با این حال، کلید موفقیت این درمان در پیگیری دقیق توصیههای دندانپزشکان است. انجام اقدامات احتیاطی مانند اجتناب از فشار آوردن سر در تسریع روند بهبودی شما اثر گذار خواهد بود. حرکات و جابجاییهای ناگهانی و ضربه زدن به محل جراحی ممکن است تا مشکلات متعددی همچون خونریزی و عفونت را منجر شود. بدین ترتیب، موفقیت این روش درمانی در میزان تلاش فرد برای پیروی از مراقبتهای بعد از درمان بستگی خواهد داشت.
نحوه آماده سازی مواد پیوند استخوان توسط دندانپزشکان چگونه است؟
مواد پیوند استخوان برای سینوس لیفت را به چهار روش تهیه میکنند.
- روش اول به کمک استخوان اتوژنوس است. بدین صورت که مواد استخوانی از یک استخوان دیگر از بدن گرفته میشوند.
- روش دوم پیوند، استخوان آلوژنیک است. در این روش استخوان پیوندی از بدن فرد دیگری گرفته میشود.
- زنوگرفت روش سوم برای پیوند استخوان است که پیوندی را از یک حیوان میگیرند. این حیوان عمدتاً گاو است.
- روش چهارم استفاده از استخوان مصنوعی است که در آن از مواد مصنوعی برای جایگزینی استخوان استفاده میشود.
تکنیک پیوند. | منبع. | مزایا. | محدودیت ها. |
اتوژنیک. | استخوان خود بیمار. | ضد حساسیت، ارزان، بادوام، دسترسی راحت، پیوند سریع. | مشکل قالب گیری، زمان عملیات طولانی تر. |
آلوژنیک. | استخوان اهدا کننده یا جسد. | ارزان، بادوام. | انتقال بیماری، به راحتی قابل دسترسی نیست. |
زنوگرافت. | حیوانات (اکثر موارد گاو). | دسترسی آسان، زیست سازگار، تراکم استخوان بالا. | انتقال بیماری، شکست پیوند، واکنش آلرژیک. |
ساختگی. | مواد مصنوعی (سرامیک فسفات کلسیم، سیمان فسفات کلسیم، شیشه زیست فعال). | استریل، دسترسی آسان، عدم انتقال بیماری، قالب گیری آسان. | استحکام مکانیکی کم، واکنش های آلرژیک، مشکلات پیوند پیوند با استخوان. |
جراحی سینوس لیفت توسط چه کسی انجام می شود؟
بهترین متخصصان دندانپزشکی برای جراحی لیفت سینوس، متخصصان جراح فک و صورت و پروتز خواهند بود. با این وجود، یک جراح متخصص و با تجربه نیز می تواند این جراحی را انجام دهد. بالا بردن کف سینوس ماگزیلاری بهتر است که توسط متخصصین فک و صورت یا پروتز انجام شود. این افراد در ترمیم مشکلات مربوط به استخوان فک و نصب ایمپلنت متخصص هستند. بهتر است تا قبل از کاشت ایمپلنت برای بررسی نیاز به سینوس لیفت توسط یک متخصص فک و صورت، پروتز یا جراح دندانپزشک ویزیت شوید. خوشبختانه در مرکز ما هر دوی این افراد در دسترس هستند. اگر به دنبال جراح فک و صورت هستید، می توانید همین حالا با کارشناسان ما ارتباط بگیرید.
عوارض کوتاه و بلند مدت سینوس لیفت
عمل سینوس لیفت در صورت تحلیل شدید استخوان و عدم امکان کاشت ایمپلنت، ضروری خواهد بود. این روش درمانی هیچگونه عارضه جانبی عمده ندارد؛ مگر اینکه توصیههای مراقبتی رعایت نشوند و عوارضی را بعد از عمل شاهد باشیم. عوارض جانبی طولانی مدت سینوس لیفت بسیار بعید به نظر میرسند و تنها در صورتی که آسیب قابل ترمیم نباشد، به عنوان یک عارضه جانبی طولانی مدت شناسایی میشود. موارد شدید عوارض سینوس لیفت که ممکن است فرایند درمانی را با شکست مواجه سازد، برای افرادی خواهد بود که از بیماریهای مزمن مانند پوکی استخوان رنج میبرند. با توجه به تحقیقات جهانی که میزان موفقیت این روش را بیش از ۹۰ درصد تخمین زدهاند، احتمال بروز عوارض جانبی شدید بسیار کمتر از آن چیزی است که فکر میکنید.
در جدول زیر با لیستی از عوارض کوتاه و بلند مدت احتمالی جراحی لیفت سینوس آشنا میشوید:
عوارض کوتاه مدت | عوارض بلند مدت |
خشکی گلو و دهان. | درد مزمن. |
سردرد. | سردردهایی که بیش از 5 روز طول می کشند. |
مه ذهنی (احساس گیجی، فراموشی و نبود تمرکز و شفافیت ذهن). | عفونت سینوس. |
سرگیجه. | فیستول دهان (سینوس فک بالا و حفره دهان). |
تورم. | درد مزمن فک. |
خونریزی جزئی. | خونریزی شدید بیش از 5 روز. |
درد فک. | |
گوش درد. | |
حالت تهوع. |
در صورت مواجهه با این علائم، دندانپزشک شما باید اولین شخصی باشد که با وی در ارتباط خواهید بود. از خود درمانی در چنین شرایطی خودداری کنید؛ چون که میتواند باعث وخامت اوضاع شود.
عوارض سینوس لیفت و راه های اجتناب از آنها
در صورتی که توصیههای دندانپزشک را پس از تکمیل درمان لیفت سینوس رعایت کنید، احتمال بروز عوارض بسیار کمتر خواهد بود. عوارضی همچون عفونت سینوس و جابجایی پیوند با وجود اینکه نادر هستند، اگر اقدامات احتیاطی لازم را انجام ندهید، ممکن است که برای شما رخ دهند. اشتباهات رایجی وجود دارند که افراد بعد از جراحی مرتکب میشوند؛ از جمله آنها میتوان به فعالیتهای بدنی شدید، وارد کردن فشار به سر، عطسههای شدید، نوک زدن به ناحیه و مواردش این چنینی اشاره کرد.
مطالعه مطلب مراقبتهای بعد از جراحی سینوس لیفت توصیه میگردد.
سیگار کشیدن، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان همچون مسواک زدنهای شدید از دیگر فعالیتهایی هستند که میتوانند عوارض سینوزیت را افزایش دهند. توصیه میشود تا برای پیشگیری از چنین عوارضی از انجام چنین کارهایی خودداری کنید. با وجود اینکه بهبود این ناحیه نیازمند طی کردن دوره درمانی نسبتا طولانی است؛ اما این کار بهترین کاری است که میتوانید برای اطمینان از موفقیت در درمان ایمپلنت انجام دهید.
خطرات لیفت سینوس چیست؟
درمان سینوس لیفت خطرات بسیار کمی دارد و در اکثر موارد نیز قابل درمان هستند. از جمله این خطرات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ایجاد سوراخ در سینوس ماگزیلاری. این خطر وجود دارد که در حین جراحی و زمانی که غشای سینوس برداشته میشود، یک سوراخ در این ناحیه ایجاد شود. در چنین شرایطی بیمار ممکن است احساس درد و سنگینی بیشتری را تجربه کند. به همین دلیل دندانپزشک فوراً سوراخ را بسته و تا زمان بهبودی، عمل جراحی سینوس لیفت متوقف میشود.
- عفونت. خطر رایجی که در جراحی سینوس لیفت وجود دارد، عفونت است. با این وجود عفونت در جراحی لیفت سینوس به حداقل میرسد؛ بدین دلیل که جراحی کوچک است و برای احتیاط بیشتر آنتی بیوتیک نیز تجویز میشود.
خطر. | شیوع. | چه باید کرد؟ | روش های پیشگیری. |
عفونت. | زیاد. | تجویز آنتی بیوتیک. | از فعالیت های شدید یا دست زدن به ناحیه درمان دوری کنید. |
تورم، درد یا تب. | زیاد. | بسته بندی یخ سبک، اگر بیش از 2 روز طول کشید با دندانپزشک تماس بگیرید. | خودداری از تکان های شدید یا حرکات ناگهانی، از عطسه های شدید و تماس باد شدید به بینی خودداری کنید. |
سوراخ سینوس ماگزیلاری. | کم. | اگر بعد از جراحی احساس سنگینی شدید در ناحیه سینوس خود دارید، بلافاصله با دندانپزشک خود تماس بگیرید. | – |
جابجایی پیوند استخوان. | کم. | اگر احساس کردید پیوند شما از جای خود خارج شده یا از جای خود خارج شده است، فوراً با دندانپزشک خود تماس بگیرید. | از دمیدن بینی و عطسه کردن خودداری کنید. |
عفونت سینوس. | کم. | درمان دارویی. | از تماس باد شدید به بینی خودداری کنید یا از عطسه شدید خودداری کنید. به ناحیه دست نزنید. |
آیا لیفت سینوس می تواند باعث بروز مشکلات سینوس شود؟
خیر. این مورد کاملا درست نیست. مشکلات سینوسی ممکن است زمانی رخ دهند که شما به مواد پیوند استخوان حساسیت پیدا کنید. احتمال بروز سینوزیت مزمن تنها ۲.۳ درصد است.
دوره نقاهت بعد از سینوس لیفت چقدر طول می کشد؟
توصیه میشود که قبل از بازگشت به فعالیتهای عادی روزمره حداقل یک هفته را با استراحت بگذرانید. همچنین ممکن است که پیوند استخوان برای ایمپلنت به زمان ۴ تا ۶ ماهه نیاز داشته باشد. تا زمانی که پیوند به طور کامل صورت نگیرد، امکان نصب ایمپلنت وجود ندارد. بدین ترتیب میتوان انتظار داشت که برای کل فرایند درمانی از لیفت سینوس تا کاشت ایمپلنت به زمانی حدود ۷ تا ۸ ماه نیاز داشته باشید. احتمالاً هم نظر باشید که این فرایند نسبتا طولانی است، صرف این زمان برای تغییر در لبخند شما ارزش خودش را خواهد داشت.