اختلالات مفصل گیجگاهی فکی (TMJ) می تواند باعث کاهش شنوایی در برخی افراد شود. التهاب و تورم در نزدیکی TMJ، که جمجمه را به فک پایین متصل می کند، می تواند به راحتی بر بافت ها و دیگر اعضای بدن مانند گوش تاثیر بگذارد.
اگر علت کم شنوایی شما هنوز در حال مشخص شدن است یا کم شنوایی با علائمی مانند کلیک کردن فک، سردرد یا مشکل در جویدن دارید، از پزشک خود در مورد ارزیابی شما از نظر اختلال TMJ سوال کنید.
این مقاله به ارتباط بین اختلالات TMJ و کاهش شنوایی می پردازد. توضیح می دهد که چگونه علائم TMJ می تواند بر شنوایی شما تاثیر بگذارد، چگونه تشخیص داده می شود و درمان های ممکن برای کم شنوایی مرتبط با TMJ به چه صورتی می باشد.
Table of Contents
Toggleعلائم کم شنوایی مرتبط با TMJ
به طور حدودی از هر 10 نفر 1 نفر مبتلا به کاهش شنوایی مربوط به اختلالات TMJ می باشد. علائم کم شنوایی مرتبط با اختلال TMJ عبارتند از:
- شنوایی کمرنگ/کاهش شنوایی
- وزوز گوش (زنگ در گوش)
- گوش درد
- احساس پری گوش
- هنگامی که فک خود را حرکت می دهید صداهای کلیک یا ترکیدن فک به گوش می رسد.
احتمالاً علائم دیگری از اختلال گیجگاهی فکی (TMJ) نیز خواهید داشت. علائم رایج اختلال TMJ شامل موارد زیر است:
- مشکل در جویدن
- سرگیجه
- درد صورت
- سردرد
- درد فک
- درد یا سفتی در گردن یا شانه ها
سطح کم شنوایی شما ممکن است به شدت اختلال TMJ شما بستگی داشته باشد. مطالعات نشان داده است: کسانی که بیشترین علائم، از جمله سفتی فک را داشتند، بیشتر در معرض مشکلات شنوایی بودند.
سندرم TMJ یک بیماری نسبتاً شایع است و افراد در هر سنی را تحت تاثیر قرار می دهد و تقریبا یک سوم از افراد بزرگسال علائم گفته شده را تجربه می کنند.
چگونه TMJ باعث کاهش شنوایی می شود؟
از آنجایی که TMJ در کنار گوش میانی قرار دارد، اختلال در فک می تواند بر شنوایی شما تاثیر بگذارد. در حالی که علت دقیق آن مشخص نیست، تصور میشود که فشار یا التهاب ناشی از TMJ می تواند بر اعصاب و ماهیچه های این ناحیه تاثیر بگذارد و منجر به مسدود شدن شیپور استاش شود.
برخی از کارشناسان معتقدند کم شنوایی مرتبط با TMJ به دلیل تغییر تعادل فشار گوش میانی/گوش داخلی رخ می دهد. وزوز گوش و کاهش شنوایی ممکن است به این دلیل باشد که شیپور استاش نمی تواند مایع گوش میانی را به درستی تخلیه کند.
تشخیص کم شنوایی TMJ
اگر علائم کم شنوایی، پری گوش و وزوز گوش را دارید، اما هیچ نشانه ای از عفونت گوش یا سایر بیماری های مرتبط با گوش ندارید، ممکن است پزشک یا دندانپزشک شما به اختلال TMJ مشکوک شود.
متخصصان دهان، فک و صورت معمولاً می توانند اختلال TMJ را بر اساس معاینه فیزیکی و سابقه پزشکی شما تشخیص دهند.
معاینه ی جسمی
پزشک شما فک شما را برای بررسی علائمی مانند سفت شدن دهان و فک، درد و یا شنیدن صداهایی مانند پاپ یا کلیک کردن، بررسی خواهد کرد. در حالی که فک خود را باز و بسته می کنید، پزشک شما به آرامی کنار صورت شما فشار وارد می کند. پزشک شما به این نکته توجه خواهد کرد که چقدر می توانید دهان خود را به راحتی باز کنید و محدوده طبیعی آن حداقل 4 سانتیمتر است.
تصویربرداری
احتمالاً پزشک از رادیوگرافی پانورامیک استفاده می کند تا تشخیص را تأیید نماید. این تصاویر به پزشک اجازه میدهد گیجگاه فکی (TMJ) را همراه با فک و دندان ها بررسی کند و اطمینان حاصل کند که هیچ مشکل دیگری نیز منجر به علائم شما نشده است.
تست های شنوایی
همچنین ممکن است برای ارزیابی میزان کم شنوایی نیاز به مراجعه به پزشک شنوایی داشته باشید. ابزارهای مورد استفاده برای اندازه گیری شنوایی عبارتند از:
- آزمون های گوش بیرونی، مانند آزمون ادیوگرام و آزمون هدایت استخوانی
- آزمون های گوش میانی، از جمله تمپانومتری، آزمون گفتاری، اندازهگیری رفلکس صوتی و امپدانس صوتی ثابت
- آزمون های گوش درونی مانند انتشارات اتواکوستیک
آزمایشات برای کاهش شنوایی
درمان TMJ و کاهش شنوایی
درمان اختلال TMJ ممکن است به بازیابی کم شنوایی شما و تسکین علائم مرتبط با گوش کمک کند.
نحوه درمان ممکن است بسته به علت اختلال متفاوت باشد. درمان های TMJ عبارتند از:
- محافظ دهان یا آتل برای کمک به شل شدن عضلات فک
- بیوفیدبک
- مشاوره
- شل کننده های عضلانی برای از بین بردن تنش
- مسکن های بدون نسخه و نسخه ای
- فیزیوتراپی برای تقویت عضلات اطراف فک شما
- طب سوزنی
در موارد نادر، پزشک عمومی شما ممکن است برای ترمیم هر گونه آسیب به TMJ ، مراجعه به جراح دهان و فک و صورت را پیشنهاد کند.
درمان و معالجه علائم TMJ ممکن است به بازگرداندن از دست رفتن شنوایی کمک کند، اما این تضمینی نمی باشد. یک بررسی سیستماتیک از مطالعات در سال 2016 نشان داد که شواهد کافی برای اثبات این موضوع که درمان علائم TMJ میتواند شنوایی را بهبود بخشد به دست نیامده است زیرا کاهش شنوایی دلایل متفاوتی دارد.
اگر بعد از درمان علائم TMJ شنوایی شما بهبود پیدا نکرد، پزشک معالج شما را به یک متخصص گوش و شنوایی ارجاع می دهد. آن ها می توانند به شما جهت سازگاری با کم شنوایی کمک کنند و می تواند به شما بگوید که آیا باید از سمعک برای بهبود شنوایی استفاده کنید یا خیر.
دکتر امان اله قاسم زاده متخصص جراحی دهان، فک و صورت، مهارت و تجربه بالایی در درمان TMJ و کمک به این گونه مراجعین و درمان جوها دارد .