جراحي سينوس ليفت باز يا اپن نوعی جراحی برای افزایش حجم استخوان در سینوس ها و ناحیه خلفی فک بالا است. هدف از این جراحي بازيابي حجم استخوان برای کاشت موفقیت آمیز ایمپلنت دندان است. ایمپلنت دندان موثرترین، راحت ترین، با کیفیت ترین و طبیعی ترین روش ترمیم دندان است. جراحی ترمیمی استخوان کف سینوس فک بالا یک روش متداول برای کاشت دندان است. هزينه عمل جراحی سینوس لیفت باز به تجربهي پزشك، مواد استفاده شده در جراحي و ویژگی های فردی شخص مورد درمان بستگی دارد.

Table of Contents
Toggleموارد تشخیص و ضرورت جراحی سينوس ليفت باز
ضرورت های جراحي سينوس ليفت باز يا اپن شامل تحلیل بافت استخوان و ارتفاع ناکافی استخوان برای کاشت موفقیت آمیز ایمپلنت دندان است. آتروفی استخوان يا تحلیل بافت استخوان، پیامد اجتناب ناپذیری است كه با از دست دادن دندان ناشي ميشود. آتروفی استخوان در بیشتر افراد رايج است. هنگامي که جویدن در فضاي خالي صورت بگیرد و فک تحت فشار لازم قرار نگیرد، فرآیند نازک شدن استخوان بر تشکیل استخوان غالب می شود. به همین دلیل است که به بیماران توصیه می شود، بلافاصله پس از کشیدن دندان تحت ترمیم پروتز قرار بگیرند.
علل تحلیل بافت استخوان فك
- از دست دادن زودرس دندان هاي آسياب.
- مقدار ناکافی استخوان در ناحیه خلفی فک.
- صدمات ناشي از ضربه و جراحت.
- بیماری های دندان و دهان تجربه شده در گذشته نظير استئومیلیت( عفونت استخوان و مغز استخوان)، پریوستیت، تومور است.
- ویژگی های آناتومی فردی.
انواع جراحي لیفت سینوس
جراحي سينوس ليفت باز مداخلهي جزئی در سينوس فك بالا است اما اين عمل به مراقبت زیادی نیاز دارد. هدف از اين عمل تقویت صفحه استخوانی بین تاج آلوئولی فک بالا ( استخوان آلوئول که ریشه دندان در آن قرار دارد) و کف سینوس بالا است.
انواع جراحي لیفت سینوس شامل جراحي سينوس ليفت باز و بسته يا كلوز است. جراحی جراحي سينوس ليفت اپن در صورت کمبود قابل توجه استخوان، يعني هنگامي که سپتوم استخوان کمتر از چهار میلی متر باشد، صورت مي گيرد. این جراحي از سمت دیوارهي خلفی فک بالا، از گونه انجام می شود.
جراحی بسته يا كلوز عوارض کمتری نسبت به جراحی لیفت سینوس باز دارد. اين جراحي زمانی که ضخامت استخوان فک چهار تا هشت میلی متر باشد، انجام مي شود. اين جراحي از سمت برجستگی آلوئول امكان پذير است و این روش اغلب همزمان با جراحی کاشت دندان انجام می شود.
انسان ها دو سینوس در سمت چپ و راست صورتشان دارند. لذا جراحی سینوس لیفت باز، از یک سمت و یا از هر دو سمت فک به طور همزمان مي تواند انجام مي شود. در اين صورت می تواند یک یا دوتایی باشد. در صورت فقدان كل دندان ها، جراحي لیفت دوتايي سینوسی صورت مي گيرد. نوع مناسب جراحي توسط پزشک انتخاب می شود و در انتخاب نوع جراحي، ویژگی های فردی در نظر گرفته مي شود.
روش جراحي سينوس ليفت باز يا اپن
جراحي سينوس ليفت باز با ابزارهای خاص پس از معاینه دقیق پزشک، حذف موارد منع مصرف و آماده سازی بيمار صورت مي گيرد. اين موارد شامل درمان بیماری های دهان و بهداشت حرفه ای است.
در جراحي سينوس ليفت اپن، ناحیه مورد نظر فک بی حس می شود. بی حسی موضعی بیشتر از بیهوشی عمومی یا بیهوشی ملایم است. عمل جراحی باز سینوس فک بالا با تشریح لثه در ناحیه برآمدگی سینوس فک بالا و جداسازی با دقت بافت های نرم سينوس انجام می شود. روزنهي کوچک استخواني با استفاده از ابزار خاصی ایجاد می شود. پزشک به آرامی مخاط پوشاننده سینوس را بالا می برد و بیومتریال استخوان را در آنجا قرار می دهد. غشاي خاصي وارد سينوس می شود و یا به طور متناوب، در ناحیه مداخله شده مواد استئوبلاستیک پر می شود. بافت های نرم بخیه زده می شوند. سپس بخيه هاي پوست زده مي شود و توصیه های لازم و ضروري به بیمار داده می شود.
توصیه هایی برای بهبودی پس از جراحی
- پس از 15-20 دقیقه پنبه الکلی را از روی زخم بردارید.
- دو ساعت اول عمل، غذا ميل نماييد.
- به مدت 5-6 روز غذای نرم و آبكي ميل نمايد.
- از غذاهای تند، داغ یا شور خودداری کنید.
- دندان هایتان را هر روز مسواك بزنيد و از بهداشت دهانتان غافل نشويد.
- پس از صرف غذا دهان تان را با ماده ضد عفونی کننده يا دهان شور بشویید.
- با دهان بسته عطسه کنید.
- زمان خوابيدن، بالش تان را کمی بالا بیاورید تا از خونریزی در روزهای اول جلوگیری شود.
- داروهای تجویز شده توسط پزشک (داروهای ضد التهابي، بي حسي و ضد میکروبی) را مرتب مصرف نمايد.
مجاز به انجام فعالیت های زیر در طی يك تا دو هفته پس از جراحی لیفت سینوس نیستند:
- فعالیت بدنی.
- سونا یا دوش حمام آب گرم.
- پرواز
- غواصي
- فوت كردن.
- بادکردن بادکنک با دهان.
- نوشیدن با نی.
- لمس مكان آسیب دیده و دست زدن به مكان جراحي.
مطالعه مطلب مراقبتهای بعد از جراحی سینوس لیفت توصیه میگردد.
عوارض احتمالی جراحی لیفت سینوس باز
تمام توصیه های پزشک بایستی به شدت رعایت شود، در غیر این صورت خطر بروز عوارض وجود دارد. تورم، ورم و درد بافتی واکنش های طبیعی بدن به جراحي هستند. اين عوارض پس از بین رفتن داروی بي حسي ظاهر می شوند. اين عوارض در روز دوم یا سوم تشدید می شوند و در نهایت از بين مي روند. برای از بین بردن این عوارض، پزشک تان داروهای مورد نظر را تجویز می کند.
اگر عوارض پس از سه روز بدتر شد و فروکش نکرد، می تواند نشانه التهاب یا یک عارضه در حال پيشرفت باشد. اين موارد شامل التهاب لثه، تشکیل چرک، خونریزی، پارگی بخیه ها، سینوزیت، تب و رد پیوند استخوان است. عوارض جدی در اين جراحي بسیار نادر است. اگر علائم یا عوارض ناخوشایندی را تجربه کردید که پزشکتان به شما هشدار نداده است، بایستی برای معاینه پیشگیرانه به کلینیک مراجعه کنید. توقف خونریزی، اصلاح بخیه ها و درمان زخم با ضد عفونی کننده، روش های ساده اما موثری براي بهبود جراحي هستند.
تشکیل مقدار کمی مایع در سینوس ها طبیعی است. بهبود زخم با تشکیل ترشحات و اگزودا همراه است. اگزودا می تواند باعث ورم مخاطی بینی و احساس سنگینی در سینوس ها شود. هیچ جایی برای نگرانی در مورد اين علائم نیست، اما بایستی پزشک تان را در جريان اين علائم قرار دهيد.
موارد ممنوعيت جراحي سينوس ليفت باز
در بیماریهای ایدز، HIV، انکولوژی، سل، سیفلیس، بیماریهای قلبی عروقی، بیماریهای استخوانی، اسکیزوفرنی، عملکرد ضعیف سیستم ایمنی، اختلالات لخته شدن خون، اختلالات متابولیک و اختلالات بازسازی استخوان، جراحي سينوس ليفت باز يا اپن غیرممکن است. این جراحي در طول دوران بارداری، دوره شیردهی، بیماری های حاد ویروسی و باکتریایی نيز به تعویق می افتد.
همچنين التهاب مزمن سینوس فک بالا می تواند بر موفقیت آمیز بودن عمل پیوند استخوان تاثیر بگذارد. در این موارد بیمار بایستی تحت درمان متخصص گوش و حلق و بینی قرار گيرد و آماده سازی مناسب براي عمل صورت گيرد. در اين مورد، جراحي سينوس ليفت باز توسط متخصص گوش و حلق و بینی بايستي بلامانع باشد.