پیوند استخوان دندان و سینوس لیفت به عنوان یک پروسیجر جراحی مینور، می تواند ترسناک باشد. بسیاری از افراد پس از اطلاع درباره ی چگونگی این روش، امکان استفاده از تکنولوژی های روز دنیا و تکنیک های فوق پیشرفته در دسترس، با خیال آسوده به سراغ پیوند استخوان می روند. اگر میخواهید بدانید تفاوت پیوند استخوان دندان و لثه و سینوس لیفت چیست، در ادامه با ما همراه باشید.
Table of Contents
Toggleپیوند استخوان دندان چیست؟
- پیوند استخوان را تحت عنوان “جراحی بازسازی کننده” نیز می شناسند.
- پیوند استخوان در واقع یکی از انواع جراحی های مینور است و هدف از انجام آن بازسازی مجدد بافت های استخوانی از دست رفته می باشد. بافت استخوانی ممکن است به علل مختلفی مانند تروما، عفونت، استفاده طولانی مدت از روکش های دندانی و سایر بیماری های پریودنتال، تخریب شده باشد. در بسیاری از موارد دیده شده که با از دست دادن استخوان، بافت استخوانی نگهدارنده ی آن نیز از بین می رود. در این روند، ابتدا دندان از بین رفته، سپس بافت آلوئولار( استخوان نگهدارنده دندان) دچار بازجذب یا تخریب خواهد شد.
- بافت استخوانی دارای توانایی بازسازی مجدد خود می باشد. این امر مستلزم در دست داشتن مواد اولیه لازم برای بازسازی مجدد آن است. با استفاده از پیوند استخوان و تزریق مواد مورد نیاز به استخوان تخریب شده، امکان ساخت مجدد آن را فراهم می کنیم.
علت نیاز به پیوند استخوان دندان
شایع ترین دلایلی که در نهایت فرد را کاندید پیوند استخوان دندان می کنند
- حفظ دندان های باقی مانده. بیماری های شدید پریودنتال می تواند در نهایت باعث تخریب و از دست رفتن بافت استخوانی آلوئولار شوند. با پیوند استخوان، می توان بافت آلوئولار تخریب شده دندان ها را بازسازی کرد و به این طریق مانع از دست رفتن دندان ها شد.
- کشیدن دندان. کشیدن دندان های خراب یا از دست دادن آنها به علل دیگر، باعث می شود بافت استخوانی زیر دندان پس از مدتی تخریب شود. برای پیشگیری از این روند، می توان از پیوند استخوان استفاده کرد. با کشیدن دندان و سپس انجام پیوند استخوان، امکان استفاده از پروسیجرهای جایگزین کننده ی دندان( ایمپلنت گذاری، پروتزهای دندانی) نیز برای شما فراهم می شود. پیوند استخوان بافت لثه را حفظ می کند و از تخریب آن جلوگیری می نماید.
- کاشت ایمپلنت دندان. جهت فیکس کردن ایمپلنت های دندانی در محل خود، از یک پایه ی تیتانیومی استفاده می شود. پایه فلزی ایمپلنت باید درون بافت استخوانی قرار داده شود تا بتوانید دندان یا دندان های از دست رفته را با آن جایگزین کنید. افزایش حجم یا بازسازی بافت استخوانی با پیوند استخوان می تواند فضای لازم را جهت قرار دادن ایمپلنت فراهم کند. برای تحکیم ایمپلنت های قبلی نیز می توان از این تکنیک استفاده کرد.
- زیبا سازی. در برخی از افراد تناسب بین استخوان لثه و دندان ها از بین رفته است. با استفاده از پیوند استخوان، می توان لبخند زیباتری به فرد هدیه داد.
مطالعه مطلب پیوند استخوان برای ایمپلنت دندان + فیلم توصیه میگردد.
منبع تامین بافت استخوانی جهت پیوند استخوان کجاست؟
طبق دستور ارائه شده از FDA، مواد مورد استفاده جهت پیوند استخوان شامل ترکیباتی مانند: هیدروکسی آپاتیت، کلسیم تری فسفات، پلی لاکتیک و پلی گلیکولیک اسید و کلاژن، است. نقص های ناحیه دهان، دندان و فک را می توان با این مواد ترمیم و پر کرد.
انواع مواد شایع مورد استفاده جهت پیوند استخوان
- دریافت گرافت استخوانی از سایر استخوان های بیمار
- دریافت گرافت استخوانی از حیوانات
- دریافت گرافت از جسد
- استفاده از استخوان مصنوعی
- استفاده از فاکتورهای رشد
پروسه پیوند استخوان چگونه انجام می گیرد
این پروسه را می توان تحت بی حسی موضعی انجام داد. در برخی از بیماران نیز استفاده از سدیشن برای کاهش اضطراب بیش از حد توصیه می شود. دکتر قاسم زاده، قطعه استخوان استریل مورد نظر را در محلی که از قبل برای پیوند استخوان آماده شده است قرار می دهد. پس از قرار دادن استخوان، بنا به نظر پزشک می توان از غشای کلاژن جهت تسریع بهبودی و حفظ مواد پیوند، استفاده کرد. در نهایت، می توان از بخیه های قابل جذب یا غیر قابل جذب، برای محکم کردن محل پیوند استفاده نمایید.
وقایع پس از پیوند استخوان
پس از اتمام پروسیجر، ممکن است عوارضی مانند تورم یا کبودی در محل دیده شود. این عوارض طبیعی هستند و طی 1 یا 2 روز، بهبود می یابند؛ البته بهبودی فرد مستلزم رعایت دستورالعمل های پزشک معالج است. در بیماران مختلف بسته به نیاز هر یک، ممکن است پروسیجرهای دیگری نیز استفاده شود. بروز درد در محل قابل انتظار است و بهتر است در تایم مقرر شده برای ویزیت مجدد مراجعه نمایید.
مطلب مرتبط: مراقبت های بعد از جراحی پیوند استخوان دندان و لثه
افزایش برآمدگی در پیوند استخوان دندان
یکی از روش های معمول پیوند استخوان، استفاده از تکنیک افزایش برآمدگی است. با افزایش برآمدگی استخوانی به دنبال پیوند، امکان ترمیم زوایای از دست رفته به دنبال کشیدن دندان، ناهنجاری مادرزادی، عفونت یا تروما، فراهم می شود.
گاهی لازم است بافت های نرم و سخت لثه را بازسازی کنید تا بتوانید حجم کافی برای استفاده از ایمپلنت یا ترمیم نقایص استخوانی را بدست بیاورید. با از دست دادن دندان ها، بافت استخوانی لثه به مرور زمان دچار دژنراسیون می شود. به عبارتی دیگر، از دست دادن دندان با تغییرات استخوان زیرین خود همراه است. فرو رفتن استخوان لثه باعث می شود ایمپلنت های کاشته شده در آن، بلندتر از سایر دندان ها به نظر برسند. ظاهر غیرطبیعی و ارتفاع نامناسب ایمپلنت، ایجاد فضای خالی بین دندان ها و دشواری مراقبت از آنها را به همراه دارد.
با استفاده از تکنیک افزایش برآمدگی استخوانی و ترمیم بافتی در لثه، می توان لبه ی فرورفته ی استخوان را مجددا بازسازی نمود. با این اقدام، استخوان تخریب شده مجددا شبیه قبل می شود و می توان برای کاشت ایمپلنت از آن استفاده کرد.
لیفت سینوس
سینوس لیفت چیست؟
باید گفت سینوس لیفت، یکی از انواع عمل های پیوند استخوان است. لیفت سینوس، به دنبال پنوماتیزه شدن( بزرگ شدن) سینوس ماگزیلاری یا تخریب شدید استخوان فک بالا( محل دندان های مولار و پرمولر) انجام می گیرد. سینوس ها دقیقا بالای دندان ها قرار دارند و اگر تخریب شوند، مستلزم ترمیم با پیوند استخوان هستند.
آنها صورت دارای بخش های مختلفی هستند. سینوس های ماگزیلاری دقیقا بالای دندان ها قرار گرفته اند. ریشه دندان ها در مجاورت سینوس ها قرار می گیرد و هرگونه احتقان ناشی از بیماری هایی مانند سرماخوردگی، می تواند منجر به دندان درد شود.
جراحی سینوس لیفت
کاهش ارتفاع استخوان در نواحی مولار و پرمولر فک فوقانی، یکی از علل اصلی برای سینوس لیفت است. کاهش ارتفاع می تواند به علل مختلفی مانند: آناتومی طبیعی فک، بزرگی بیش از حد سینوس ها یا تغییرات دژنراتیو ناشی از کشیدن یا از دست دادن دندان ها، باشد.
روش انجام سینوس لیفت
در ابتدا باید توسط دکتر قاسم زاده معاینه شوید و ارزیابی هایی مانند اسکن سه بعدی CBCD جهت بررسی وضعیت دقیق سینوس ها انجام گیرد. دکتر قاسم زاده از به روزترین تکنولوژی ها برای انتخاب پلن جراحی استفاده می کند.
وقایع روز عمل
ابتدا توسط دکتر قاسم زاده پلن جراحی شما تعیین می شود و با استفاده از یک برش ظریف از بخش زیرین لثه وارد فضای تحتانی سینوس می شوند. غشای پوشاننده ی کف سینوس را بالا زده و قطعه ی استخوانی درون سینوس قرار می گیرد. در ادامه می توان با استفاده از غشا کلاژن یا بخیه، قطعه پیوند شده را در محل خود محکم کرد. بر اساس شرایط بیمار، ممکن است ایمپلنت های دندانی را همان روز در محل خود قرار دهند و روند درمانی را 3 الی 4 ماه تسریع نمود.
پس از عمل سینوس لیفت
اگر دستورالعمل های پزشک معالج را رعایت کنید، تنها مقداری کبودی و تورم در محل جراحی ایجاد می شود . این علائم پس از 1 یا 3 روز بهبود می یابند. احتمال بروز درد مختصر و احساس احتقان در بیماران وجود دارد و با استفاده از ضد احتقان ها قابل کنترل است. دکتر قاسم زاده برای پیگیر وضعیت بیماران، ویزیت های مکرری در نظر می گیرد.
مطلب مرتبط: مراقبتهای بعد از جراحی سینوس لیفت
ترمیم پس از سینوس لیفت
پروسیجر سینوس لیفت به تنهایی می تواند طی 5 تا 7 ماه ترمیم یافته و بازسازی استخوانی آن انجام می گیرد. پس از این مدت می توان برای کاشت ایمپلنت اقدام کرد. در مواردی که همزمان از کاشت ایمپلنت استفاده می شود، فرایند بهبودی 3 تا 4 ماه طول کشیده و ترمیم انجام می شود.